Hva inngår i en totalrenovering?

Skal du i gang med en totalrenovering av ditt våtrom, kan det være greit å vite hva som inngår i denne jobben. Dette vil antagelig gi litt bedre oversikt over hva som blir gjennomført i ditt hjem, og hvilken verdi du sitter igjen med etter fullført prosjekt.
totalrenovering

Kompleksiteten, tilgjengeligheten og tilstanden på det eksisterende badet er avgjørende for hvor lang tid og hvor kostbar en totalrenovering vil være for deg. Husk at det ofte er flere håndverkere som skal involveres i et slikt prosjekt, og selve driften av prosjektet med planlegging og bestilling av materialer og rigg tar tid.

Når et bad totalrenoveres strippes det fullstendig ned før det kan bygges opp fra grunnen igjen, i motsetning til en enkel oppussing der målet ofte er å skape et nytt og fresht uttrykk på badet. Her vil du finne en innholdsrik oversikt over alt du må vite om totalrenovering av bad.

Hva inngår i en totalrenovering?

Som nevnt går en totalrenovering ut på å fullstendig strippe rommet som skal renoveres, for så å starte på oppbyggingen på nytt. Det er en hel rekke tjenester og ulike prosjekter som inngår i dette.

Fagområder

Det er alltid flere selskaper og fagområder involvert i en totalrenovering. Blant disse finner vi baderomsentreprenører, rørleggere, elektrikere, snekkere, flisleggere og i enkelte tilfeller malere.

Baderomsentreprenøren du velger til ditt prosjekt, har totalansvaret for gjennomføringen av prosjektet. Dette gjelder både innhenting av andre fagområder, prosjektering samt fullstendig ansvar dersom en av partene involvert skulle gå konkurs underveis i prosessen.

Entreprenøren skal sørge for at alle fagområder leverer gode tjenester og produkter, at prosessene løper slik de skal, at alt er bestilt og på plass i tide slik at det ikke oppstår lange forsinkelser.

Rørlegger har hovedansvaret for for det rørtekniske arbeidet på baderommet, samt tilstøtende rom. Ofte ser vi at tilstanden til vann og avløp som tilhører sameier eller går gjennom huset, har en så dårlig standard og kvalitet at det må byttes.

En god rørlegger vil informere dere om dette og lage en tilstandsrapport som du som kunde kan bruke videre opp mot styret eller forsikringsselskap.

Elektrikeren er ansvarlig for hele det elektriske systemet som finnes på baderommet. Ofte inkluderer dette varme, ventilasjon, belysning, og tilgang på strøm gjennom stikkontakter.

Det er alltid behov for en snekker på baderomsprosjekter, og spesielt når det skal totalrenoveres. Disse vil i likhet med elektrikeren bli hentet inn av entreprenøren som har hovedansvaret for prosjektet. Snekkeren har hovedansvaret for konstruksjoner som vegger, isolasjon og tak.

En viktig del av en totalrenovering av baderom, er flislegging. Dette må gjøres av en egnet fagperson, ettersom det stilles flere krav til utførelse og kvalitet. Enten flisene skal legges på vegg eller gulv er det viktig at det gjøres riktig. Dette gjelder også tetting mellom vegg og gulv, samt rundt sluk, elektrisk anlegg som stikkontakter og lignende.

Dersom du ønsker å male deler av rommet i etterkant av prosjektet, eller underveis, kan det hentes inn malere.

Materialer og produkter

Det er naturligvis flere materialer som skal inn på et helt nytt og totalrenovert prosjekt. Disse skal passe både til daglig bruk, og holde riktig kvalitet og egenskaper for boligen forøvrig. Entreprenøren vil tilse at disse kravene innfris gjennom hele prosessen.

Du kan også lese mer om hvordan du kan velge riktig materialer for ditt bad her!

Membran

Eldre bad har som regel en membran som nærmer seg slutten på levetiden. En membran skal legges for å sikre at vann ikke trenger gjennom gulvet og skaper vannskader og fukt i vegger og tak. Det er derfor avgjørende at membranen legges av en fagperson.

Ventilasjon

God ventilasjon er avgjørende for at fukten som oppstår i dusjsoner ikke skal bli liggende på overflater som vegger og innredning. I disse tilfellene vil det kunne oppstå mugg og fuktskader, noe som kan bli veldig dyrt. God ventilasjon er derfor svært viktig for alle våtrom.

Du kan velge mellom å skjule ventilasjonsanlegget med innredning og nøytrale farger, eller du kan velge å fremheve det med kontrastfarger. Det aller viktigste når det kommer til ventilasjonssystemer, er funksjonalitet.

Plasseringen av ventilasjonsavsuget og at det er nok tilluft på badet, er svært viktig for at baderommet skal ventileres godt nok.Dersom det ikke er nok tilluft, altså luft inn på badet, får ikke ventilasjonsanlegget dratt nok fukt ut av baderommet.

Derfor er det avgjørende med spalte mellom dør og dørterskel, slik at luften kan komme fritt inn i rommet uten hinder.

Fliser, armaturer og baderomsinnredning

Når du skal gjennomføre en totalrenovering må du regne med å investere økonomisk. Det er imidlertid områder som du kan spare inn litt utgifter, og det er her på valg av fliser, armaturer og baderomsinnredning.

Når du skal velge fliser til ditt baderom, kan det være spennende å utforske effektene små fliser og store fliser har på ditt rom. Mange opplever en stor forskjell mellom store og små fliser på romfølelsen man får. I tillegg kan de skape veldig ulike uttrykk dersom du varierer mellom blanke og matte fliser.

I dag finnes det mange ulike valgmuligheter både på størrelse, materiale og pris, dersom du ønsker å ha fliser på vegger og gulv. Ønsker du å legge noe annet på gulv og vegg kan du også velge vinyl til gulvet og baderomsplater på vegger utenfor dusjsonen.

Baderomsinnredningen du velger bør være praktisk utformet til ditt behov. Er dere en stor familie kan et servantskap med to servanter være den mest praktiske løsningen. Farge, materiale og oppbevaringsplass vil også være avgjørende for hvor praktisk møbelet vil være.

Prosesser underveis i prosjektet

Underveis i en totalrenovering er det mye som skal gjennomføres både av rigging i forkant av oppstart, og avfallshåndtering både underveis og ved prosjektets slutt. Dette er det entreprenøren som tar seg av.

En erfaren og profesjonell entreprenør vil sørge for at prosjektet vil gå etter planen helt fra start til slutt, slik at du unngår både skjulte kostnader og lange venteperioder.

Rigg og drift

Rigg og drift av selve prosjektet krever også noe tid. Vanligvis kan man beregne en varighet på 4-8 uker på totalrenovering av bad. Gjennom denne perioden vil opptil flere håndverkere arbeide på ditt bad gjennom hele arbeidsdagen. Da er det nødvendig å ha alt de trenger av utstyr lett tilgjengelig.

Driften av prosjektet går i stor grad ut på å beregne når de ulike delene av prosjektet er ferdig, slik at neste håndverker kan ta over uten at det blir lange venteperioder. Mye må gjøres før flislegger skal inn, og elektriker må kanskje inn enda tidligere.

Riving og avfallshåndtering

Når badet rives skal alt av materialer og baderomsinnredning ut og transporteres til riktig avfallsplass. I de fleste tilfeller er det håndverkernes jobb å koordinere dette arbeidet.

Avhengig av tilstanden på badet som skal renoveres, kan eier velge å beholde ting som baderomsinnredning eller liknende, men normalt sett fornyes alle aspekter av badet.

Et komplett prosjekt

Når du skal i gang med en totalrenovering av badet ditt, er det viktig at du både har satt av tid og ressurser til gjennomføringen av prosjektet. Alt arbeidet som inngår i en slik prosess, vil gi boligen din en kraftig verdiøkning, noe som alltid lønner seg i lengden.

Velg derfor en profesjonell partner som kan vise til gode referanser fra tidligere prosjekter, og gå gjerne over disse referansene.

Snakk også med prosjektlederen om befaringen og forklar nøyaktig hva som er din visjon og ditt behov for funksjon på baderommet. På denne måten kan håndverkeren komme med ideer og tips ut ifra sin erfaring, og dere kan sammen konstruere ditt drømmebad.

Dersom du ønsker en moderne og spennende vri på ditt baderom, bør du være på utkikk etter en entreprenør med et øye for design. De kan hjelpe deg med å visualisere drømmen din, slik at du enklere kan se for deg hvordan sluttresultatet blir.

Dersom du ønsker å se etter kreative løsninger på en litt vanskelig romløsning, kan det være en fordel å velge en entreprenør med lang erfaring.Har du et baderom der planløsningen fremstår som helt umulig å løse? Da kan du ta en kikk her, for å lese mer om gode løsninger!

Det finnes nesten ingen grenser for hvor mange ulike stiler du kan lage ved å kombinere baderomsmøbler, ulike størrelser og farger på flisene, vinkler på møblement eller interiørdetaljer.

Dersom du ønsker deg badekar kan det også være spennende å se på løsninger som plasseringer, materiale og størrelse. Et badekar kan skape et vakkert midtpunkt i rommet, men kan også gjemmes bort, og bli til en privat og personlig sfære i et ellers praktisk og enkelt baderom.

Flere artikler

prosjektering bad

Prosjektering av nytt bad på 1-2-3

Skal du i gang med prosjektering av et helt nytt bad? Her er et par ting du bør være klar over før du setter i gang, og et par tips til hvordan du kan gjøre prosessen så effektiv som mulig.

Les mer
totalrenovering

Hva inngår i en totalrenovering?

Skal du i gang med en totalrenovering av ditt våtrom, kan det være greit å vite hva som inngår i denne jobben. Dette vil antagelig gi litt bedre oversikt over hva som blir gjennomført i ditt hjem, og hvilken verdi du sitter igjen med etter fullført prosjekt.

Les mer
Pusse opp vaskerom - Vinderen Bad & Våtrom

Utnytt plassen – Skap romslige vaskerom

Et vaskerom skal passe dine behov, enten du bor alene eller har en stor familie. I tillegg til dette skal vaskerommet være enkelt å bruke, lett tilgjengelig og praktisk utformet. Her gir vi deg våre beste tips for å utnytte vaskerommet på best mulig måte.

Les mer