Et bad for generasjoner – bruk riktig materiale

Et bad bør kunne vare i flere generasjoner. Velger du riktig materiale og dyktige håndverkere, vil du kunne nyte ditt baderom i mange år fremover. Her skal vi avdekke noen av fallgruvene du kan risikere å falle i, når du velger materialer til ditt baderom.
Riktig materiale

Velg en fagperson du kan stole på

Det aller viktigste du må tenke på når du skal bygge bad, er å velge gode materialer. Dette gjelder for grunnlaget som konstruksjonsarbeidet, membran, fliser og eventuelle varmekabler, men også i like stor grad for baderomsinnredningen forøvrig.

Velg derfor en håndverksbedrift som ikke tar snarveier. Billige bad er ofte de dyreste, ettersom prisreduksjonen ofte går på bekostning av utførelsen eller materialene. Er grunnmuren og konstruksjonen dårlig kan du risikere å måtte totalrenovere hele baderommet på nytt i løpet av få år.

Her skal vi gi deg en innføring i områder der du bør være helt sikker på at det du faktisk får er godt nok, slik at baderommet ditt kan vare i mange år.

Velg en baderomsentreprenør du stoler på

Når du skal i gang med en totalrenovering av ditt baderom, er du faktisk nødt til å gjøre litt jobb på egenhånd. Noen ønsker en rask og billig løsning, mens andre går den ekstra meteren som kreves for å sikre seg at selskapet de bruker er anerkjent, har erfaringen som kreves og kunnskapen som skal til for å levere kvalitet.

Det er mange måter du kan gjøre disse undersøkelsene på selv. Du bør søke opp nettsiden til selskapet og gå gjennom informasjonen som finnes på siden. Et godt tegn er ofte at de bruker referanser fra tidligere prosjekter, tilbakemeldinger fra kunder og eksempler på tidligere oppdrag på nettsiden.

En annen ting du kan gjøre, er å ta en telefon til selskapet. Da får du snakke med menneskene som faktisk skal utføre jobben, og gjennom dette en magefølelse på om dette er riktig bedrift for deg. Etter dette kan du invitere det selskapet som gir deg best inntrykk på befaring på ditt baderom.

Skulle du fortsatt være litt i tvil, kan du gå over til å sjekke referansene. Se på tidligere prosjekter de har gjennomført, hvilke løsninger de har prosjektert for andre kunder og sammenlikn gjerne med de behovene du selv har. En god kommunikasjon med håndverkerne som skal inn og jobbe i ditt hjem er uansett helt avgjørende for at du skal bli fornøyd med resultatet.

I tillegg er det viktig å sørge for at bedriften du velger har kunnskap og erfaring til å velge riktige materialer for de riktige sonene på ditt baderom. Under har vi delt det inn slik at du kan få en god oversikt over hva du bør kreve fra din håndverker.

Konstruksjonsarbeid

Konstruksjonsarbeidet er avgjørende for å hindre lekkasjer, vannskader eller fuktskader på omliggende konstruksjoner. Derfor går vi alltid den ekstra milen når vi jobber med konstruksjonen på ditt baderom.

Skal du bygge bad, kan du lese mer om prosessen her!

Der andre håndverkere legger trevirke i spikerslagene, tetter vi hele badet ditt med en tettende kapsel av treverk. Dette fører til at veggene blir enda stivere, og det er mindre fare for sprekkdannelser i fug og silikon på grunn av bevegelse. Sprekkdannelse i fug og silikon kan også forekomme dersom fug og silikon krymper. I tillegg er det enkelt å henge opp møbler, knagger og kroker i ettertid.

Ofte ser man at det er vanskelig å henge opp kroker til håndklær eller baderomsmøblement fordi det ikke finnes noe å skru det fast i annet enn våtromsplatene bak. Våtromsplatene er også enklere å montere når det finnes et stabilt underlag i bakkant.

Platene vi benytter oss av heter BAC kryssfinerplater, og er av svært høy kvalitet.
Disse er enkle å håndtere, og gir en god stabilitet til veggene. Ved oppheng av baderomsmøblement og liknende, vil festet henge godt og trygt i mange år fremover.

Et trygt bad er et økonomisk bad

Som vi nevnte over kan billige bad være en felle. Derfor bør du investere i prosjektet når du skal renovere ditt bad. Under finner du en liste over de minstekravene vi jobber ut ifra, slik at du vet hva du bør forvente av din håndverker.

Dusj og dusjsone

I dusj og dusjsone er det avgjørende at du bruker riktig materialer, god nok tetning rundt sluk og at helningen mot sluket er riktig justert. I tillegg til dette kan du velge mellom dusjkabinett, dusjvegger, skyvedører og dusjforheng. Her bør du velge løsninger som kommer til å fungere for deg og din hverdag i mange år fremover.

Dusjkabinett har lenge vært ansett for å være en enkel og trygg løsning, ettersom vannet ikke kommer i direkte kontakt med vegger og tak, men for små baderom, kan det være mer plasseffektivt å ha dusjvegger som kan foldes inn når dusjen ikke er i bruk.

I dag velger de fleste glassvegger som kan felles inn mot vegg etter bruk. Dette skaper en stor og god romfølelse. Det er også mulig å skaffe spesialtilpasset glassvegger om det skulle være nødvendig. Dette egner seg spesielt godt i rom med skråtak eller mange vinkler. Glass er et materiale som både er lett å vedlikeholde og som har lang levetid.

Badekar

Badekar var lenge et av de mest naturlige baderomsmøblene, gjerne i kombinasjon med en dusj. I dag har flere og flere gått over til å bruke en dusj, mens badekar har blitt en hverdagsluksus. Dersom du har plass til et badekar i din leilighet eller enebolig, finnes det et bredt utvalg i form og materiale.

Vi anbefaler alltid å gjøre nøye oppmålinger på forhånd, slik at du får et badekar som passer godt inn i ditt baderom. Velg også et materiale som varer lenge, og er enkelt å vedlikeholde, som porselen. Husk å prøvesitte badekaret før du går til innkjøp av dette.

Toalett

Alle har behov for et toalett på baderommet, men et toalett er ikke lenger kun for behov. I dag finnes det vegghengte toaletter som gjør rengjøring enklere, eller du kan gå for et klassisk alternativ.

Vi kjenner godt til de ulike merkevarene på toalettløsninger, og kan hjelpe deg med å velge riktig toalett for deg.

Belysning

Belysning på badet er helt avgjørende for å skape et funksjonelt baderom. Enten du elsker å bruke lang tid foran speilet, eller du skal ha god oversikt over stellebordet, kan vi rådgi deg når det kommer til naturlig, behagelig og funksjonell belysning på ditt baderom.

Gulv

Baderomsgulvet består ofte av fliser. Her er det mange ulike materialer, størrelser og priser å velge mellom. Er du usikker på hva som passer best inn på ditt baderom, kan vi være behjelpelige med gode råd og erfaring. Ønsker du ikke å bruke flis, kan du også bruke vinyl eller mikrosement.

Mikrosement gir et svært eksklusivt preg på både gulv og vegg. Er du usikker på om du skal velge fliser eller mikrosement, bør du huske på at mikrosementen gir mer struktur på gulvet uten at du må ha fuger som bryter opp bildet. Mikrosement kan også enkelt legges oppå fliser du allerede har lagt. Derfor er det også et brukervennlig alternativ for deg som ikke ønsker å legge et helt nytt gulv.

Vinyl kan være et rimeligere alternativ, og er enklere å legge på baderomsgulv enn fliser. Du kan velge mellom mange ulike motiv, og vinylen er 100 prosent vanntett. Dermed kan du ha en dusjsone som tilsynelatende er laget av trematerialer uten faren for fuktskader. Dette materialet er også slitesterkt.

Vegg

For baderomsvegger utenom dusjsone, kan du velge mellom flotte våtromsplater, fliser eller du kan male med våtromsmaling. I dusjsonen er du derimot nødt til å forholde deg til bruk av vanntett materiale.

I dag finnes det et utrolig stort utvalg av fliser, både i ulike mønster og farger, materialer og størrelser. Med disse kan du skape et helt eget uttrykk ut ifra din egen stil. Store fliser kan gi et mer moderne og rent uttrykk, mens fargede fliser kan gi et stilig retro uttrykk. Fliser er også et materiale med lang levetid.

For et eksklusivt og moderne uttrykk kan du ta i bruk mikrosement. Mikrosement er en overflatebehandling som gir et slett, men teksturert uttrykk, når det blir lagt på vegger. Materialet er nesten helt vanntett og svært slitesterkt, noe som gjør at det kan passe både for deg med mindre barn, og deg som bor alene.

Det aller beste med mikrosement er brukervennligheten. Dette kan legges over allerede eksisterende fliser, uten at du må fjerne baderomsmøblement, dusjkabinett eller vegger og armaturer og detaljer. Dermed sparer du både tid og penger ved å velge mikrosement til vegg og gulv.

Dersom du er nysgjerrig på mikrosement kan du lese mer om dette her!

Servant og baderomsinnredning

Servant og annen baderomsinnredning er nok det som er enklest å bytte ut, dersom det skulle oppstå skader, eller bare et behov for å fornye. Derfor står man litt mer fritt til å velge mellom ulike materialer og prisnivåer, når man skal finne baderomsinnredning.

For deg som har en stor familie kan dere se på muligheten for å benytte servantskap med flere servanter. På denne måten kan dere være flere om å bruke vask og gjennomføre tannpussen samtidig. Har du en stor familie, kan oppbevaring på baderom også være viktig. Her kan du leke og lære med flere planleggingsverktøy på nett til du finner løsningen som passer for deg.

Øvrig baderomsinnredning som oppheng til håndklær, skap, hyller eller skjult skittentøyssjakt, bør være enkelt å bytte ut. Mange sverger til opphengte møbler for enkel rengjøring og vedlikehold av gulvarealet, noe som er veldig praktisk, men gjør det vanskeligere å bytte ut møblementet underveis.

Derfor bør du vurdere om det er en endelig løsning, eller noe du kan tenke deg å bytte ut på et senere tidspunkt, før du monterer på vegg.

Dersom du ønsker kan du også sette prikken over i’en med tilbehør som kunst, pynt og dekor. Baderommet bør i likhet med resten av hjemmet ditt reflektere deg som person, eller dere som familie. Dermed kan det være morsomt å skape sitt helt egne uttrykk her.

Kvalitet i alle ledd

Kvalitet kommer som en kombinasjon av riktig materiale og byggemåte. En renovering av baderommet bør anses som en investering, og noe som vil tilføre boligen en stor verdi. Ofte kan det være fristende å ta noen snarveier, eller velge de aller billigste materialene, men det vil som regel komme tilbake og straffe seg i fremtiden.

Selve konstruksjonen er det håndverkeren som styrer, og du vil ofte ikke merke til problemer her før det har gått noen år. Derfor er det viktig at du velger riktig håndverksbedrift. Legg derfor litt tid og energi i å finne den baderomsentreprenøren som passer deg best, og har de alle kvalifikasjoner på plass, bør det være kjemien mellom deg og prosjektleder på befaringen som bør avgjøre.

En renovering er et samarbeid mellom deg og håndverker. Benytt deg gjerne av tips og råd fra en erfaren part, men sørg også for at du beholder visjonen din gjennom hele prosjektet. Det er du som skal bruke baderommet, og det er viktig at du ender opp i et rom du både kan trives i og som er funksjonelt for deg.

Flere artikler

prosjektering bad

Prosjektering av nytt bad på 1-2-3

Skal du i gang med prosjektering av et helt nytt bad? Her er et par ting du bør være klar over før du setter i gang, og et par tips til hvordan du kan gjøre prosessen så effektiv som mulig.

Les mer
totalrenovering

Hva inngår i en totalrenovering?

Skal du i gang med en totalrenovering av ditt våtrom, kan det være greit å vite hva som inngår i denne jobben. Dette vil antagelig gi litt bedre oversikt over hva som blir gjennomført i ditt hjem, og hvilken verdi du sitter igjen med etter fullført prosjekt.

Les mer
Pusse opp vaskerom - Vinderen Bad & Våtrom

Utnytt plassen – Skap romslige vaskerom

Et vaskerom skal passe dine behov, enten du bor alene eller har en stor familie. I tillegg til dette skal vaskerommet være enkelt å bruke, lett tilgjengelig og praktisk utformet. Her gir vi deg våre beste tips for å utnytte vaskerommet på best mulig måte.

Les mer