Dette bør du tenke på når du skal bygge bad

Det er mye du bør tenke på, dersom du ønsker å bygge et bad. Hvilke materialer er riktig for ditt bad? Hvor skal du plassere dusjsone og har du nok plass til oppbevaring? Her har vi laget en oversikt over de fem viktigste tingene du bør tenke på når du skal bygge bad.
bygge bad

Å bygge bad er et stort prosjekt, og det tar både tid og økonomiske ressurser. Så hvor skal du starte? Hva bør du ha gjort før du kontakter håndverkerbedriften? Hva skal du se etter i en håndverksbedrift?

Dersom du er usikker på hva du bør tenke på når du skal bygge bad, har vi her laget en oversikt over de viktigste punktene. Dette vil gi deg et lite innblikk i en lang prosess, slik at du kan stille forberedt når oppstarten nærmer seg.

Planlegging

Når du skal i gang med å bygge bad er det mange aktører som skal inn på prosjektet for å skape din visjon. Badet må både være funksjonelt, estetisk og ha en romløsning som fungerer for din hverdag. I tillegg er det mye utover dette som også skal tas hensyn til.

Våtromsnormen er ikke påkrevd å bruke, men er en norm som består av anbefalinger. Kravene fremsettes i TEK17, men bruk av Våtromsnormen som en anbefaling kan gjøre at badet holder de nødvendige standardene i henhold til TEK17. Dersom badet mangler dokumentasjon, eller ikke stiller til kravene, kan du i verste fall, ved vann- eller fuktskade, risikere å ikke få utbetalt erstatning fra forsikringsselskapet ditt.

I tillegg kan det kreves byggemelding fra din kommune. Dette varierer fra kommune til kommune, og du bør undersøke dette før oppstarten av prosjektet. Her kan du undersøke om du må søke for å få gjennomført arbeid når du skal bygge bad.

Dersom du skal totalrenovere eller bygge helt nytt bad, er det også en fordel å tenke på ting som vanntilførsel, rørplassering og lignende. Selv om de fleste rørleggerbedrifter kan oppføre et helt nytt bad uten utfordringer, er det greit å ha det i bakhodet før man setter opp budsjettet og henter inn tilbud.

Videre er det praktisk at du på forhånd har en plan for hvordan du ønsker at badet skal se ut når det er ferdigstilt. Det er din visjon som skal realiseres, og det er derfor viktig at du har gjort deg opp noen tanker før oppstart på hvilke materialer du ønsker å bruke, hvilken belysning du ønsker med mer. Når du skal bygge bad, må du huske at dette er et rom du skal trives med i mange år.

Visjon

Din visjon er rammen for hele prosjektet. Det er du som kjenner din hverdag og dine behov. Derfor er det også viktig at du er klar på dette og har en god kommunikasjon gjennom hele prosjektet. Du bør på forhånd ha en oversikt over hva du har behov for på badet når det kommer til dusjløsning, servantskap, oppbevaring, vaskemaskin og tørketrommel, badekar, toalett og lignende.

Deretter er det fordelaktig om du har tatt gode og nøyaktige målinger av badet, dersom du har mulighet til det. Da ser du litt mer realistisk for deg hva du kan få plass til. Kanskje må tørketrommelen stå på toppen av vaskemaskinen, eller kanskje du må prioritere dusj over badekar.

Husk også at valg av materialer er avgjørende. Både for uttrykket som skapes på badet, men også for kvalitet og levetid. Dette kan du lese mer om ved å klikke her!

Når du vet hva du ønsker og har behov for, kan du starte prosjektet med å hente inn tilbud fra ulike håndverkerfirmaer. Husk at det er flere ting som skal klaffe mellom deg og prosjektleder på et så stort prosjekt som å bygge bad. Derfor bør du luke ut noen favoritter på forhånd.

Kontakt håndverkerfirma

Det er helt avgjørende for deg at du velger et profesjonelt firma, når du skal bygge bad. Dette er du nødt til å undersøke selv, før du inngår en avtale. Du bør starte med å gå inn og undersøke nettsiden til selskapet. Finner du fagartikler, kundeomtaler og referanser fra tidligere prosjekter, er dette svært gode tegn.

Da vet du at selskapet sitter på den kompetansen som trengs for å utføre oppdraget på en ryddig og ordentlig måte. I tillegg bør du invitere håndverkerfirmaene på befaring hjemme hos deg. Da får du testet om vedkommende er løsningsorientert, ser mulighetene du ser, eller kanskje til og med ser flere og enda bedre løsninger enn deg.

Dersom alt stemmer for deg, er det til slutt to ting som bør stemme. Det er kommunikasjonen mellom deg og prosjektlederen, og kjemien mellom dere. Det tar tid å bygge bad, det er mange avgjørelser som skal tas langs veien, og du trenger en partner du kan stole på. Foruten at vedkommende skal være i hjemmet ditt over lang tid, skal de også forvalte store økonomiske verdier på dine vegne.

Og det er nettopp det som står som neste punkt på listen. Det er en relativt stor utgift å bygge bad. Det kan være fristende å gå for en leverandør som er billig, for å kutte noen kostnader, men det kommer sjeldent noe godt ut av å ta snarveier når det kommer til bad.

Budsjett

Når du skal sette opp et budsjett, må det være realistisk. Det bør være realistisk i forhold til din økonomiske situasjon, hva du har tilgjengelig å bruke på dette prosjektet, men også realistisk i forhold til hva det faktisk kommer til å koste å bygge bad.

Det er ikke billig å jobbe på våtrom generelt, men det er heller ingen rom i huset eller i leiligheten som gir eiendommen en høyere verdistigning enn disse rommene. Skal du investere i boligen din, bør du investere i våtrom.

Det er ikke en dårlig ide å tenke økonomisk, og det er ikke ulovlig å ønske å spare når du skal bygge bad, men husk å spar inn midlene på områdene som lønner seg, uten at det straffer seg i etterkant. Dette er ofte valg av fliser, baderomsinnredning og dekor.

Håndverkertjenester som rørlegger, elektriker, snekker og flislegger skal alle inn på et slikt prosjekt. Her inngår planlegging og prosjektering, samt utførelse av jobben. Derfor er det verdt hver krone når du skal investere i dette prosjektet verdt det. Du vet at du får jobben gjort på en ordentlig måte, og du vet at verdiene legges rett tilbake i din egen bolig.

Sett derfor opp et reelt budsjett for deg selv, før du går ut og henter inn tilbud fra håndverkerfirmaene, og ha samtidig i bakhodet at det ofte er en sammenheng mellom pris og kvalitet når det er snakk om håndverksbedrifter. Er tilbudet du får urovekkende mye lavere enn de du henter inn fra andre selskaper, kan det være at de kutter kostnader og bruker dårlige materialer eller bruker håndverkere uten riktig kompetanse.

Innkjøp

Når du skal i gang med et prosjekt på denne størrelsen, kan det være greit å ha en dialog med din håndverker før du starter på innkjøp. Det er mange faktorer som forbrukere ikke tenker over, men som en håndverker kan gjøre dem oppmerksom på. Blant disse er konstruksjonsarbeidet rundt selve badet, membran og finish som veggplater og fliser.

Derfor kan det være aktuelt å avvente innkjøp av dusjløsninger, servantskap og lignende, til du har konstruksjonen og kan ta mer nøyaktige mål. Når du har målene på plass, er det imidlertid viktig å bestille så fort som mulig. På denne måten slipper du å måtte sette prosjektet på pause på grunn av ventetid fra leverandørene.

Når du foretar deg innkjøpene bør du tenke på at dette er et møblement som skal vare i mange år. Velg derfor gode materialer over raske og enkle løsninger. Her kan du imidlertid spare inn litt på budsjettet når du skal bygge bad. Du kan velge fliser av god kvalitet, men til en lavere pris. Du kan også velge enklere baderomsmøbler, uten at det går på bekostning av kvaliteten.

Du kan også velge å vente med å kjøpe inn dekor og andre relativt uvesentlige deler av interiøret. Dette prosjektet kan, og bør være, veien til ditt drømmebad, men det er ikke dermed sagt at alt skal være klar på en gang. Å bygge bad tar tid, og gjennom denne prosessen kan det være at dine preferanser eller trendene endrer seg. Derfor er det en fordel å være litt kald uansett hvor spent du er på resultatet.

Ditt nye drømmebad

Å bygge bad er et stort prosjekt, og ja, det er også et kostbart prosjekt. Samtidig vil din bolig øke betydelig i verdi dersom prosjektet er vellykket og du gjennomfører det med en profesjonell partner. Bruk derfor tid på å finne riktig partner, finn din stil og la det gjennomsyre prosjektet fra start til slutt. Velg materialer av god kvalitet og løsninger som er funksjonelle for deg når du skal bygge bad.

Plutselig en dag sitter du igjen med et helt nytt bad, som du forhåpentligvis skal nyte i mange år fremover. Er du usikker på om du er klar for å starte, kan du kontakte oss for å høre hva dine første steg burde være. Våre dyktige ansatte kan veilede deg gjennom prosessen, fra oppstart til du er ferdig med å bygge bad.

Går du også og vurderer å renovere flere våtrom, eller kjøkkenet ditt? Da kan du spare mye på å slå sammen flere prosjekter til et. I tillegg vil prosessene bli kortere, ettersom mye kan gjennomføres samtidig, når de ulike håndverkerne allerede er på plass i boligen din. Ta gjerne kontakt med oss for å høre hva som kan lønne seg for deg, med de prosjektene du har i vente.

Sørg for å hente inn seriøse baderomsentreprenører

Det er til syvende og sist ditt ansvar som byggherre og forsikre deg om at håndverkerbedriften du velger å bruke, er profesjonelt og lovlig. Derfor er det viktig at du gjør dine undersøkelser i forkant av prosjektet, og verdsetter kvalitet i arbeidet fremfor svært lav totalpris. Å bygge bad kan fort bli en dyr og ubehagelig opplevelse dersom du ikke på forhånd har gjort noen forberedelser.

I håndverkerbransjen er det flere uetiske bedrifter enn i mange andre roller. Dette fører til en stor andel av det vi kaller for sosial dumping. Dette handler om bedrifter som ansetter utenlandske arbeidere, og gir de betydelig dårligere lønns- og arbeidsvilkår enn de gir til norske arbeidere.

Å bryte norske lover om helse, miljø og sikkerhet, samt lønns- og arbeidsforhold er det vi kaller for arbeidskriminalitet. Disse lovbruddene er ofte utført organisert og med et forsøk på å skjule forholdene for både eksisterende og potensielle kunder. Over flere år ødelegger slik virksomhet konkurransen i markedet for de seriøse bedriftene, som ikke har mulighet til å matche prisen.

I tillegg undergraver dette integriteten til de profesjonelle og seriøse bedriftene, da det ofte er utenlandske arbeidere som blir utsatt for dette. Det finnes et stort antall utenlandske ansatte med massiv kompetanse og seriøse ansettelsesvilkår i denne bransjen, og det er synd at dette skal gå ut over de profesjonelle bedriftene.

Det kan være svært vanskelig å skille mellom de seriøse og de useriøse bedriftene, men et veldig fint sted å starte er å undersøke hvor lenge de har holdt på i bransjen. De bedriftene som har holdt på lenge har ofte tingene sine på stell, og har flere kundeforhold fra før som legger igjen gode tilbakemeldinger på nettsiden.

Ofte kan man dessverre se pop-up-bedrifter som leverer bad med 5, 10 eller 15 års garanti, men som leverer dårlig kvalitet, og går konkurs etter kort tid. I de aller fleste tilfeller risikerer du som sitter igjen med dette badet å ikke få erstatning utbetalt fra forsikringsselskaper, dersom jobben ikke er utført på en riktig og god måte. Å bygge bad skal være trygt, både nå og i tiden fremover.

Derfor anmoder vi dere om å ta ansvar for å sikre dere et godt og seriøst selskap til å utføre arbeidet for dere. Ikke gå for den billigste løsningen, eller den laveste totalsummen. Invester heller i å bygge bad som kommer til å vare i mange år. Går du for det rimeligste alternativet, kan du fort ende opp med å bygge bad som vil komme til å koste deg dobbelt så mye dersom noe ryker i ettertid.

Flere artikler

prosjektering bad

Prosjektering av nytt bad på 1-2-3

Skal du i gang med prosjektering av et helt nytt bad? Her er et par ting du bør være klar over før du setter i gang, og et par tips til hvordan du kan gjøre prosessen så effektiv som mulig.

Les mer
totalrenovering

Hva inngår i en totalrenovering?

Skal du i gang med en totalrenovering av ditt våtrom, kan det være greit å vite hva som inngår i denne jobben. Dette vil antagelig gi litt bedre oversikt over hva som blir gjennomført i ditt hjem, og hvilken verdi du sitter igjen med etter fullført prosjekt.

Les mer
Pusse opp vaskerom - Vinderen Bad & Våtrom

Utnytt plassen – Skap romslige vaskerom

Et vaskerom skal passe dine behov, enten du bor alene eller har en stor familie. I tillegg til dette skal vaskerommet være enkelt å bruke, lett tilgjengelig og praktisk utformet. Her gir vi deg våre beste tips for å utnytte vaskerommet på best mulig måte.

Les mer